Tips en vragen

Aankoop tweedehandswagen

Wie is de verkoper?

– Koop bij voorkeur bij een professionele verkoper.
– Indien u bij een particulier koopt, stel dan steeds voor om de wagen bij de verkoper thuis te bekijken en controleer zijn identiteit.
Welke documenten zijn belangrijk?

Koop de wagen enkel aan indien de verkoper volgende documenten kan voorleggen:

– Inschrijvingsbewijs
– Gelijkvormigheidsattest
– Een geldig keuringsbewijs met bijhorende inschrijvingsaanvraag
– Pluspunt is het onderhoudsboekje
– Aanvaard geen kopie van voormelde documenten!
– Indien u koopt van een particulier, vraag ook steeds de originele aankoopfactuur!
– Wanneer de laatste inschrijving van het voertuig buitenlands is, moet de in België gevestigde verkoper een vignet 705 van de douane, een geldig keuringsbewijs, het buitenlands inschrijvingsbewijs en een aanvraagformulier voor een nieuwe inschrijving kunnen voorleggen.

Chassisnummer?

Controleer steeds of het chassisnummer op de wagen (bv. aan het venster vooraan) overeenkomt met het chassisnummer op de boorddocumenten. Indien het chassisnummer beschadigd is kan dit er op wijzen dat het voertuig gestolen is!

Alle sleutels aanwezig?

Vraag naar alle sleutels die oorspronkelijk bij de wagen geleverd waren. Indien de verkoper deze niet kan voorleggen, moet hij hiervoor een aanvaardbare verklaring hebben.

Tellerstand?

Ga na of het aantal kilometers vermeld in het onderhoudsboekje en op het document van de technische controle niet strijdig is met de tellerstand. U kan ook vragen dat de verkoper u een attest van de VZW “CAR-PASS” voorlegt, waarop de laatste gekende kilometerstand van de wagen bij onderhoud, controle of herstelling wordt weergegeven.

Aankoop tweedehandswagenAankoop tweedehandswagen